Интервю за телевизия Българе с Грудимир Грудев, производител на продукти с луга ANCHIALO

Българска козметика с черноморска луга

Интервю за телевизия Българе с Грудимир Грудев, производител на продукти с луга ANCHIALO

Интервю с Грудимир Грудев, собственик и управител на АЗИМУТ 6000 ЕООД за производство на продукти с черноморска луга и кал ANCHIALO. Интервюиращ – певицата Сандра Петрова за предаването „Из България с телевизия Българе“. Дата на заснемане 12.08.2020 г. за филма на телевизия Българе за любимия ни град Поморие.

Сандра: Има разлика между луга и лечебна кал. Има ралика между хубав морски въздух и градския въздух. Но мисля, че в момента е по-добре да си поговорим за лугата.

Сандра: Здравейте, добре дошли при нас.

Г.Грудев: Здравейте.

Сандра: Каква е разликата между лечебната кал и лугата?

Г.Грудев: Лугата е остатъчен продукт при производството на сол по класическия начин, чрез изпаряване на морската вода. Технологията датира много отдавна, при която морската вода влиза първо в езерото, от там в по-малки басейни, на които им казват “тигани”. От там влизат в самия солник, където става окончателното сгъстяване. Натриевият хлорит, т.е. солта, която ползваме за ядене, кристализира първа, пада на дъното, а всички останали соли, най вече магнезиеви соли и сулфати остават над този солен пласт. Това всъщност е лугата и за да може натриевия хлорид, т.е. солта да бъде събрана, тази течност (бел.ред. лугата) се изпомпва в други басейни, след което започва събирането на солта. Ние от своя страна ползваме този „остатъчен продукт“, който се казва луга за производството на козметични продукти.

Сандра: Какви са всъщност лечебните свойства на лугата?

Г.Грудев: Това, което помага при лугата е високото съдържание на магнезиеви соли, най – вече магнезиев хлорид и магнезиев сулфат, които започват да липсват в организма на човека, особено след 30 – 35 годишна възраст, когато по-трудно се възстановяват нивата им.

Сандра: Уважаеми дами и господа, ако сте над 30 трябва да обърнете внимание на магнезия и магнезиетите соли във вашия живот 🙂

Г.Грудев: Абсолютно. Другото характерно за използването на лугата и най-вече на ценните магнезиеви соли, които се съдържат в нея е, че се усвоява най-добре трансдермално, т.е. през кожата, което е по-ефективния метод за усвояване в сравнение с пиенето на добавки под формата на хапчета.

Сандра: Всъщност това, което говорихме в предварителния разговор за това, че 100% се усвоява магнезия, когато минава през кожата.

Г.Грудев: Не бих казал на 100% , но в действителност по-голяма усвояемост на магнезия има при трансдермално приемане, т.е. през кожата, а не с пиенето му под формата на хапчета.

Сандра: Кога хората са разбрали за силата на лугата?

Г.Грудев: Много отдавна, преди повече от 2000 години, откакто е създаден солодобива в Поморие (бел.ред. старото име на града е Анхиало, под каквато марка в момента произвеждаме продуктите си). Още тогава хората са разбрали значението на лугата.

Сандра: По каква технология създавате Вашите продукти ANCHIALO

Г.Грудев: Прозорецът за добив на медицинска луга е само 20 – 25 дни в година, през който става изпомпването й от споменатите вече басейни с луга. Закупуваме я от концесионера, който обединява Поморийските и Бургаски солници. След това започва един малко по-дълъг процес на филтрация и стабилизация, за да стане безопасна за използване в козметиката и да можем да запазим качествата й за поне 2-3 години напред. Това е по-сложното в процеса, след което на база на този основен продукт, произвеждаме останалите си продукти с луга.

Сандра: Как се разработват продуктите? Как ви идва идеята да направите нещо?

Г.Грудев: Понякога самия пазар налага какво да се произвежда. Ако се хареса го доразработваме в различни разновидсности. Но като цяло пазара води нещата, ние само отговаряме на търсенето. Най-просто се опитваме процедурите, които се правят в санаториумите в Поморие, да ги направим достъпни за много повече хора, така че да могат да ги използват и в домашни условия. Защото не всеки може да си позволи да дойде 15 дни на санаториум.

Сандра: Това е стабилизирана черноморска луга ANCHIALO

Г.Грудев: Да, това е течността в естествения си вид, преработена от нас (бел.ред. филтрирана и стабилизирана) и след това бутилирана.

Сандра: ...и горе долу може 2 – 3 години спокойно да стои така.

Г.Грудев: Именно. 2 до 3 години.

Сандра: За какво помага всъщност тя?

Г.Грудев: Най-вече за костно-ставните заболявания, артрити, артрози, коксартроза. А също за възстановявания след счупвания и наранявания. При спортисти със спортни травми. Включително и при трудови изкривявания.

Сандра: Колко често се ползва и как се нанася?

Г.Грудев: Има няколко начина за нанасяне. Най-известния и най-приложимия е чрез компреси.

Сандра: Колко често трябва да си ги правим?

Г.Грудев: Добрият вариант е два пъти на ден в продължение на минимум 7 дни.

Сандра: Слагаме една кърпа....

Г.Грудев: ... най-добрия вариант е бархетна кърпа (бел.ред. кърпа от нетъкан памучен плат). Напоява се, изстисква се и се прави компрес.

Сандара: Колко време се стои с компреса?

Г.Грудев: Около 40 – 50 минути.

Сандра: Трябва ли да се стои неподвижно през това време?

Г.Грудев: Не, не е нужно. Може кърпата, след като се наложи, да се изолира с найлон или кухненско фолио, за да не пада.

Сандра: И всъщност вие сте разработили различни продукти.

Г.Грудев: Да, масла, гелове и други.

Сандра: Каква е идеята на различните продукти. Може би, че попиват по-добре през кожата или по-различно се нанасят?

Г.Грудев: Маслата и геловете по състав са сходни. Просто геловете са с по-голям вискозитет, а маслата с по-нисък. Различните терапевти, които ги използват, някои от тях са свикнали да работят с по-течна консистенция, докато другите с по-гъста. Това е въпрос на лично предпочитание.

Сандра: А какви са другите ви продукти?

Г.Грудев: Имаме два много интересни продукта за устна хигиена. Вода за уста и паста за зъби с луга. Специално за пастата за ззъби сме възстановили една стара технология на бившия Поморин и в който влагаме наистина 35% черноморска луга, както е било навремето.

Сандра: Вкусна ли е?

Г.Грудев: Вкусът може да се стори странен на някои, но доста помага.

Сандра: А за какво помага точно?

Г.Грудев: Най-вече за стягане на венците, при кървящи венци, лека форма на парадонтоза. Същата е функцията и на водата за уста, която всъщност представлява 10 процентов разтвор на черноморската луга.

Сандра: Чудесно. Споменахте, че имате и маска за тяло?

Г.Грудев: Да. Продуктът представлява комбинация между черноморска луга и лиманна кал. Действието е както терапевтично, така и почистващо, а кожата става гладка и мека. И тук активната съставка са микроелементите, които се съдържат и в лугата и в калта. Комбинирали сме лугата и калта в един продукт, който се получи много успешен, тъй като може да се ползва освен в санаториуми и в домашни условия.

Сандра: Много благодаря, че сте направили така, че да ние да можем да вземем поморийската луга в един хубав вид, в който у дома да можем да я приложим. Може ли да ни дадете някои съвети за бързи процедури с луга в това забързано ежедневие, когато трудно човек може да отдели 40-45 минути. Има ли как чрез маслата и геловете....

Г.Грудев: Маслата и геловете са концентриран вариант на лугата, които сме обогатили с наши български екстракти като например от арника, лавандула, хвойна, розмарин. Те могат много лесно да се ползват в домашни условия, като директно се втриват с масажни движения в проблемните места. След това се увиват с найлон и можем да продължим спокойно с ежедневните си дейности, без това да ни пречи.

Сандра: Ето го решението. Напоследък така се завъртя живота, че работим предимно пред компютъра. Намазваме се с луга, измиваме се и сядаме на компютъра да работим.

Г.Грудев: Абсолютно.

Сандра: Мисля, че това е един доста приятен начин да си помогнем в лечението на някои наши проблеми.

Г.Грудев: Точно така:

Сандра: Благодаря ви за този приятен разговор и за това, че успяхме да обърнем внимание на лугата.

Г.Грудев: Аз също благодаря.

 

Източник: Luga.bg

Цялото интервю може да гледате тук