Що е то луга?

Българска козметика с черноморска луга

Що е то луга?

Стабилизирана черноморска луга ANCHIALO

СЪЩНОСТ

Какво представлява лугата?

басейн с луга

Luga.bg - басейн с луга

Черноморската луга е краен продукт при производството на сол по класическия начин – чрез изпаряване на морската вода. В България производство на сол по класически начин има в солниците на Бургас (Атанасовско солено езеро) и Поморие (Поморийско солено езеро). В тези уникални езера водата е с много по-голяма соленост от морската и местните още я наричат „рапа“. Освен с по-голяма соленост, тези води са с много богат органичен и минерален състав. Именно с по-солената вода от езерата се пълнят солниците (приличат на басейни), наричани още „тигани“, в които започва естествен процес на изпаряване на морската (езерна) вода. Солта (натриев хлорид NaCl) кристализира и се утаява на дъното на солника, като образува солен пласт около 8-12 см. Това, което остава над кристализираната сол е гъста маслоподобна течност с кафяво-червен цвят и лек мирис на сероводород, изключително богата на магнезиеви соли (Mg), което представлява черноморската луга. След кристализация на солта, лугата се изпoмпва от солника в други специални басейни, където се съхранява за по-нататъшна употреба. По този начин получаваме два изключително ценни природни продукта, които всички ние много добре вече познаваме, а именно – морска сол и луга.

Тъй като е природен продукт цветът и мириса на лугата могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината. Лугата „узрява“ и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска, лечебна луга) в периода Август – Септември, когато достига определена плътност и количествен състав на активните вещества. Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до лековитата Поморийска лиманна кал, добивана от едноименното езеро, поради което има сходно действие и лечебни свойства.

Оновните елементи, съдържащи се в лугата са магнезий, калций, натрий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и други в много големи количества. Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите от Мъртво море, а и е по-щадяща кожата тъй като има приятна, подобна на масло консистенция. Най-високо е съдържанието на магнезиеви соли – магнезиев хлорид (MgCl2) и магнезиев сулфат (MgSO4). Магнезият е изключително важен елемент за много процеси в човешкото тяло. Той е нужен за произвеждането на енергия в клетките и ускоряването на метаболизма, играе основна роля за равновесието на нервната и мускулната системи, намалява мускулните болки и предпазва от крампи, оказва благоприятно действие върху косата, кожата и ноктите. Стресът и умората (физическа или психическа) изчерпват магнезия от клетките в тялото. Затова, след физическо или умствено натоварване, на организма е необходимо да му набавим достатъчно количество от този ценен за организма ни минерал.

СЪСТАВ

Основни елементи в състава на лугата

Разтвор за тяло, вана и компреси АНХИАЛО

Оновните елементи, съдържащи се в черноморската луга са калций, натрий, магнезий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи и органични вещества.

Най–високо е съдържанието на магнезиеви соли – магнезиев хлорид и магнезиев сулфат. Магнезият е изключително важен елемент за много процеси в човешкото тяло. Той е нужен за произвеждането на енергия в клетките и ускоряването на метаболизма, играе основна роля за равновесието на нервната и мускулната системи, намалява мускулните болки и предпазва от крампи, оказва благоприятно действие върху косата, кожата и ноктите.

Стресът и умората (физическа или психическа) изчерпват магнезия от клетките в тялото. Затова, след физическо или умствено натоварване, на организма е необходимо да му набавим достатъчно количество от този ценен за организма ни минерал.
Освен богатия минерален състав, в лугата се съдържат и много биологично – активни вещества като микроводорасли (богати на хлорофил, витамини и др.), зоопланктон и бактерии, които са характерни за водите на солените ни езера.
- рН - 6,59
- Обща минерализация: 340- 370гр/л.
- Съдържание на магнезиеви соли (MgCl2 и MgSO4 ): 230 – 280гр/л.
- Съдържание на алкални хлориди (NaCl и KCl): 80-95гр/л.

*Източник: „Калолечение в Поморие“, проф. Диана Кръстева и д-р Антоанета Грозева

ПРОЦЕС НА СТАБИЛИЗАЦИЯ

Начин на обработка на суровината

Изключително важно е след извличане на лугата от басейнтие, в които се съхранява и преди влагането й в козметиката, да се филтрира и стабилизира в рамките на 24 часа. В противен случай тя губи голяма част от ценните си лечебни свойства, като започва процес на гниене и кристализация. Всички продукти с черноморска луга и лиманна кал от серията АНХИАЛО / ANCHIALO са произведени със стабилизирана черноморска (медицинска) луга, добита в басейните на Поморийските и Бургаски солници. Стабилизацията и филтрацията на лугата е процес, при който се отстраняват нежеланите примеси и се запазват ценните свойства, биологично – активни вещества, минерали и микроелементи за дълъг период от време и при различни температури. Това гарантира безопасното й използване за козметични (лечебни) процедури, както и влагането й в продуктите за устна хигиена. Директното ползване на луга и кал с неясен произход от съмнителни източници, без стабилизация и филтрация може да има нежелани ефекти върху здравето ви. Продуктите ANCHIALO / АНХИАЛО са еталон за качество и безопасност.

ЗА КАКВО ПОМАГА?

За какво помага и какви са ефектите от нейното приложение ?

Много широко спектърно е приложението на черноморската (медицинска) луга тъй като тя притежава редица качества:

- силно противовъзпалително и антисептично действие;
- действа тонизиращо и релаксиращо на целия организъм;
- премахва умората и тежестта в крайниците;
- подхранва, подмладява кожата и забавя нейното стареене;
- минерализира организма и стимулира естествените защитни реакции на имунната система;
- намалява отока на венците, нормализира киселинно-алкалния баланс в устната кухина, спомага за поддържането на нормалната микрофлора в устата, заздравява зъбния емайл и значително намалява вероятността от поява на кариес.

Доказан е и лечебния ефект на лугата при много заболявания:

- заболявания и травми на опорно-двигателната система, ревматични, неврологични;
- болки в ставите, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др.
- мускулни болки, схващания
- кожни заболявания – псориазис, акне, гъбични инфекции, труднозарастващи рани и др.
- простудни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища
- възпаления в устната кухина – пародонтоза, афти, гингивит и др.
- хемороиди;
- пърхот.