Калолечението помага и при целулит

Българска козметика с черноморска луга

Калолечението помага и при целулит

Интервю с Д-р Антоанета Грозева от 24-07-2014 г за в-к „Черноморски Фар“

Д-р Антоанета Грозева е главен асистент в Медицинския колеж в Бургас, освен това е консултант по калолечение в различни хотели и бази в Поморие. От 30 години работи със свойствата и качествата на поморийската кал.
По думите й, когато калта се прилага разумно, по правилата и от добре квалифицирани специалисти тя има доказани лечебни свойства. Ако обаче не се употребява както трябва, може да нанесе доста вреди на организма. По тази причина хората трябва да се съобразяват, къде провеждат своето лечение, дали в реномирано здраво заведение с добри здравни специалисти или някъде по брега, където опасностите са много. Разговаряме с нея в ефира на радио Power FM по време на гостуването на турнето Power FM-Faragency.bg Summer Tour 2014

– Д-р Грозева, при кои болести и болежки помага поморийската кал?
– Калта помага срещу много заболявания, като най-голямата група са всички заболявания на опорно-двигателния апарат, артрози, артрити, от които почти всеки човек има оплаквания. Другата голяма група са различните болести на периферната нервна система, радиколити и плексити. Не по-малко в Поморие е известно лечението на семейния стерилитет – различни проблеми при мъжа и жената, които водят до невъзможност за забременяване. Те също се повлияват добре от поморийската кал. Не на последно място калта все по-често се използва и за козметични цели, тъй като тя има благотворно влияние върху кожата и косата. В последно време имаме наблюдения, които показват, че се засилва обмяната на веществата и оттам се повлияват много добре проблеми като целулита. Много са заболяванията, които се влияят от лечебната кал, стига да се прилага тя от специалисти.

– Има ли някаква разлика между поморийската и бургаската кал?
– По принцип калта която се намира край морето е леманна, така че разликите са минимални. Такава кал има на север, даже в Румъния, има я в Шабла, Балчик, край Русалка и във Варненското езеро. Поморийската обаче е известна, тъй като тук има добри бази за лечение с добро специалисти.

– За кои заболявания е полезна калта и за кои е противопоказна?
Зависи, какъв метод ще се приложи. Например ние специалистите боравим с различна температура, с различна продължителност, с различен интервал на прилагане на процедурите. При една коксартроза например се предпочита бавният метод, при който се избягват високите температури. Калта е полезна, но трябва да се прилага от специалисти. Безразборното топене в калта крие опасности особено през лятото, когато слънцето е силно и ако едно тяло престои в силно солен разтвор повече от 20 минути, настъпват сериозни проблеми в хемодинамиката на организма и може да се стигне до инфаркт или други сериозни проблеми.

– Понеже вашата работа е свързана с консултиране на пациенти, за какво най-често ви търсят, свързано с калолечението?
-Пациентите, особено руските туристи много ценят нашето калолечение и това, което наблюдаваме последните няколко години – ползват го и с профилактична цел, не само за себе си, но и за децата си. Това не е така типично за българския пациент. Той отива на лечение в краен случай. В последно време наблюдаваме много добри резултати и при деца, които боледуват от ангина, синузит, отит. Именно руснаците държат много да бъдат консултирани от специалист.

– След като калта помага и в борбата с целулита, можем ли с негова помощ да избегнем скалпела?
– Разбира се. Апликациите с кал имат много добър ефект при целулит и в групите за отслабване. По този начин се засилват процесите в мастните тъкани, раздвижва се лимфата, застоят в тези тъкани и оттам ефектът е много добър. Това не е само наше наблюдение. Наскоро бях на световен конгрес в Япония. На него италианците също изнесоха много добри резултати за приложението на калта при отслабване и антицелулитни процедури.

– Какво е влиянието на калта върху лицето, препоръчва ли се тя за козметични процедури? 
– Калта има много добро козметично действие. След една кална процедура кожата става мека като кадифе. Имаме дългогодишен опит в лечението на белези от акне, псориазис, екземи и други. Оттам именно е доброто козметично действие на калта, тъй като тя помага и при косопад, и при различни кожни заболявания и ефектът й е много добър.

– Какви са най-новите разработки, свързани с козметични продукти от кал?
– Именно поради това, че калта не може да запазва своите лечебни свойства, само в световен мащаб са направени редица козметични продукти с кал от Мъртво море. В България обаче все още не се произвеждат такива, тъй като самото използване на калта за такива цели е на разрешителен режим от Министерството. За сметка на това има множество продукти на базата на лугата, тъй като престоявайки, тя не губи своите лечебни качества. На основата на бургаската луга, на поморийската луга се произвеждат много продукти като масажни гелове, масажно олио и други.

– А доколко извлечената кал, която някои хора взимат за домашна употреба губи свойствата си?
– Калта е един много сложен физико-химичен продукт с много съставки, ензими и биологично активни вещества, повечето от които се окисляват при излагане на въздух. В такъв случай лечебните свойства на калта намаляват наполовина само за няколко дни. Затова се препоръчва калните бани да се правят на местата, от които се извлича калта. Хубавата кал е черна с леко сивкав оттенък, като това показва, че тя не е окислена и е прясна. Тази кал, която се намира на брега на езерото и с която се мажат пациентите, в различен период от време е престояла на въздуха и е замърсена. Ето защо тя не е полезна да се прилага върху тялото.

– Колко често е редно да се подлагаме на подобни процедури, за да се чувстваме пълноценни?
– По принцип хубаво е два пъти в годината човек да провежда калолечение, като броят на процедурите, за да има ефект, е минимум 10-12. Сами разбирате, че в последните 20 години, по различни причини хората нямат тази възможност. В резултат на това и ефектът от калолечението рязко намалява, тъй като хората идват за една седмица и искат да постигнат това, което трябва да постигнат за 20 дни. При една сериозна диагноза и проблеми, е хубаво два пъти в годината да се проведе калолечебен курс поне с 10 процедури или един курс с 10-12 процедури, направени с подходяща физиотерапия, с лечебна физкултура, с масаж и тогава и резултатите са много добри.

– Руснаците са известни с манията си по здравословния живот, затова предпочитат Поморие. Тази тяхна мода влияе ли и на българите?
– В България ние разполагаме със страшно много минерални извори, но за съжаление българинът не цени това, което притежава. Ето защо той пристига при нас само в краен случай. Руснаците, макар че не разполагат с такива природни ресурси, каквито имаме ние, ценят природните начини на лечение. Въпреки всичко в 21-и век човек все повече се обръща към природните методи на лечение, загърбвайки антибиотиците и стандартите методи на лечение, връщайки се назад към природата и търсейки здраве в природата.

Източник: faragency.bg, интервю с Д-р Антоанета Грозева от 24-07-2014 г.