ПОМОРИЙСКО СОЛЕНО ЕЗЕРО

Българска козметика с черноморска луга

ПОМОРИЙСКО СОЛЕНО ЕЗЕРО

Потопете се в калта на Поморийското солено езеро.

pomorie_lakeЕзерото е предложено за защитена територия, като напълно покрива критериите на Рамсарската конвенция за територии с международно значение. Свръхсолена лагуна от естествен произход с площ от 850 ха (с прилежащите влажни зони достига до 1 000 ха). Отделено е от морето с пясъчна коса и изкуствена дига, свързваща Поморие и Ахелой. В южната си част има канал, който го свързва с Черно море. Формата на езерото е продълговата с дължина 6,7 км и ширина 2 км. В южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив.

Голямата соленост на езерните води определя наличието на специфични раститерни и животински видове-солянки, морски пелин, морска суеда, кавказко попче (живее при соленост на водите 80 промили), артемия (важен хранителен компонент за птиците). Срещат се някои редки растения от Червената книга на България като черноморско плюскавиче, водна лилия, подвит парафолис и др.

В езерото гнездят и много редки птици. От дигите на езерото лесно можете да наблюдавате ниско прелитащите над морето пеликани и бели щъркели. В района са установени 215 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени: къдроглав пеликан, малък корморан, белоока потапница, ливаден дърдавец. Тук е едно от най-важните места за гнездене на саблеклюна, кокилобегача, белочелата рибарка, морския дъждосвирец. Построените от природозащитници изкуствени острови са заети от колонии на речни и гривести рибарки, саблеклюни и др. Езерото е рай за дъждосвирците и зимовище от международно значение за немия лебед.

pomorie_lakesПоморийското езеро е добър пример за съвместното съжителство на традиционни човешки дейности като солодобив и калодобив и на богато биологично разнообразие. То се намира в курорта Поморие, който предлага благоприятни природни, климатични и балнеоложки дадености за развитие и съчетаване на морския рекреативен туризъм със специализираните обиколни и маршрутно – познавателни пътувания. Градът е бил курорт от дълбока древност и е известен с главните лечебни фактори на лиманната кал, лугата, морската вода и морския климат. Лечебната кал се добива в южната част на езерото и представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в лиманното езеро. Калта се отличава със своята финна структура, висока пластичност, алкална реакция и миризма на сероводород. Цветът е наситено черен. В нея се открива значително количество сероводород магнезий /0,15гр. на 100 гр.кал/; хлориди /1,7 гр. на 100 гр.кал/; калций /0,03 гр. на 100 гр.кал/; натрий /0,98 гр. на 100 гр.кал/; сулфат /0,2 гр. на 100 гр.кал/. Освен това се откриват следи от желязо, силициев диоксид, естрогени. Лечебните фактори оказват специфично действие върху организма предимно по нервно-рефлекторен път, с отключване на интимни адаптивни реакции, при които най-важно участие имат ендокринните механизми и хипоталомо – хипофизно – адренокорти кални, хипофизо-тиреоидно,симпатико-адренална вериги. Под въздействието на лечебните кални процедури настъпва значително активиране на метаболните процеси.

pomorijsko_ezeroВ езерото се добива и луга, въпреки, че към днешна дата лугодобива е съсредоточен основно в Атанасовското езеро, но като състав и свойства нямат разлика. Доказано е също така и противовъзпалителното, вазоделатиращото, антибиологичното и миорелаксиращото действие на  лугата. Тя има много добър ефект при атонични рани. В лечебния център тя се използва предимно под формата на компреси с температура 39-40 градуса за 20 минути. Използва се също и електрофореза с галваничен ток. При заболяване на горните дихателни пътища се провежда с 2-5 % воден разтвор на луга – инхалации.

 

Поморие е разположен на Черноморското крайбрежие – само на 8 км от летище Бургас, на 20 км от град Бургас и на 19 км от туристически комплекс „Слънчев бряг“. Изразителното местоположение на град Поморие е ландшафтен мотив не само за Бургаския залив, но и един от акцентите по целия Черноморски бряг. В санаторно – курортния комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди гости от страната и чужбина, ползвайки лечебните свойства на прочутата поморийска кал, а градът отдавна се е превърнал в предпочитан оздравителен център.
Температурата на морската вода е умерена. Средната температура от май до септември е около 24 градуса по Целзий. Водата е приятна за къпане до месец октомври, което дава възможност за удължаване на курортния сезон, а изобилието на селскостопанска продукция по това време не само задоволява нуждите на почиващите, но и гарантира възможностите за алтернативни туристически услуги. Плажната ивица е покрита с фин пясък, който на много места е почти черен, поради богатото съдържание на желязо, манган, алуминий и магнезий. Той силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява бързо и значително. Морското дъно пред плажната ивица е полегато и почти равно. Слънчевото греене е най-силно през юни и юли. Средногодишно ясните дни са 89, а мъгливите -19. Валежите през лятото са оскъдни. Есента е относително най – дъждовния сезон от годината.

Разчитайки на тези природни дадености, Поморие все повече се оформя като модерен курортен център.

Източник: http://saltlake.pitbg.ru/