ПЕЛОИДИТЕ – ЛЕЧЕБНА КАЛ ЗА КРАСИВА КОЖА

Българска козметика с черноморска луга

ПЕЛОИДИТЕ – ЛЕЧЕБНА КАЛ ЗА КРАСИВА КОЖА

Mud_Mask_FacialЛечебните свойства на калта са известни на хората още от дълбока древност. В Древен Египет използвали калта, която оставала на брега при разливите на Нил, за лечение на различни заболявания. През 16 век калолечението започва да се прилага в Италия, по-късно във Франция и в Германия. Постепенно използването на кал с лечебни цели се разпространява и в много други страни.

Лечебните кали, или пелоиди, се отнасят към полезните изкопаеми и се състоят от вода, органични и минерални вещества, газове, най-важен от които е сероводородът. В състава им влизат и биологичноактивни вещества (хормони, ензими, витамини, антибиотици). С наличието на антибиотици се обясняват и антимикробните свойства на пелоидите по отношение на стафилококи, стрептококи и други микроорганизми.

Механизмът на действие на калта се базира не само на химичния състав, но и на температурата. Тъй като калта притежава висока топлоемкост и ниска топлопроводимост, температурата й след нагряване може дълго време да остане постоянна. Именно заради тези свойства в съответната зона от човешкото тяло, където е нанесена калта, се подобрява кръвообращението, активизират се вътреклетъчните биоенергийни процеси и биохимични реакции.

Чрез порите на кожата активните съставки на калта проникват в тъканите, а оттам – в кръвта. Това води до повишаване на обменните процеси, активизира се работата на важни ендокринни органи (хипофиза, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза, полови жлези). Оздравителният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механичните свойства на лечебната кал.

Калолечението изисква специализирана техника и технология за добиване на калта, за да се използват максимално уникалните й лечебни свойства.

Видове пелоиди

Лечебните кали се разделят на 4 основни типа в зависимост от произхода и техните физико-химични свойства: лиманно-лагунни, торфени, вулканични и изворни. Лиманно-лагунните пелоиди се образуват в солените водоеми. Съдържат значително количество минерални вещества и по-малко органични (около 10%) и имат най-силно изразени бактерицидни свойства. В България с лиманна кал се слави Поморийското езеро.

Пелоидите са фини частички, надарени с мощна абсорбираща сила. Богатите на минерали разкрасяващи прахчета се добиват от морето, от скалите или от вулканични извори. За да станат годни за употреба, се смилат много фино, пакетират се или се добавят към различни козметични продукти: маски, кремове или боди лосиони. Пелоидите са нещо като прахосмукачка за кожата – освобождават порите от мръсотия, прах, себум и я почистват идеално в дълбочина, изсмуквайки всичко, което е вредно за нея. Според начина си на употреба те са със затоплящ или с охлаждащ ефект. Всички тези техни таланти ги правят незаменими в терапията на проблемната кожа със запушени капиляри, както и на такава с нарушена обмяна на веществата или кръвооросяване.

Добитите от земните недра и стрити на фин прах природни козметични блага са съюзници на гладката кожа, стегнатите контури и розовия тен.

Кал за тялото

Вулканичната кал, по-нашумяла в козметиката като фанго, е изключително природен продукт, който почти не се рафинира козметично. Нанася се директно върху кожата на тялото, оставя се леко да изсъхне и след това се отмива под душа, без да се използват други сапуни или душ гелове.
Доста козметични фирми напоследък обогатяват кремовете си за избистряне на тена и за омекотяване на кожата на ходилата с вулканична кал. Този продукт е безценен и за косата!

Мароканската хума, морската кал или глинените наноси от морето

не отстъпват по качества на фангото, независимо дали се продават под формата на прах, или са вложени в крем или готова маска. Най-голямото им достойнство е високата концентрация на минерални вещества, витамини, сяра и полезни микроорганизми в състава им. Те съдържат изобилие от полезни за кожата съставки.

Морски глинени наноси

Най-ценното качество на морската кал е, че помага на кожата да задържа влагата в себе си. И по този начин работи за нейното подмладяване. Морските глинени наноси от Мъртво море са балсам преди всичко за сухата и лющеща се кожа с посивял тен. Сиво-зелената минерална кал от Мъртво море е доста известна в козметичния бранш. Славата й, че прави кожата гладка и розова, я прави доста търсена. Но подобни ефекти могат да се постигнат и с която и да е друга морска кал, добавена към маски за лице и към специални сапуни за лице.

Бялата глина (каолин)

Бялата глина е най-финият и най-широко прилаган продукт. Тя е и доста търсена суровина в козметичния бранш – използва се като основна съставка в пудрите, влага се в ефективни маски и продукти за почистване на лицето. Присъства в състава дори на избелващите пасти за зъби.

В зависимост от произхода си морската кал е с различен състав. Например тази от Северно море е изключително богата на калциеви и магнезиеви съединения, а тази, добита от други, по-топли морета, е по-богата на сяра и на микроорганизми.

Най-големите достойнства на морската кал са, че укрепва бариерната функция на кожата и благоприятства по-продължителното задържане на влагата в нея.

Хума и глина за дълбоко почистване

Глината и хумата изтеглят като с магнит почти всичко, което затруднява нормалното дишане на кожата: мръсотии, бактерии, мъртви епителни клетки. Точно затова двата природни продукта се влагат най-вече в серии за проблемна, замърсена и мазна кожа.

Източник: http://www.puls.bg/