КАЛОЛЕЧЕНИЕ В ПОМОРИЕ

Българска козметика с черноморска луга

КАЛОЛЕЧЕНИЕ В ПОМОРИЕ

pomorijsko_ezeroПоморийската лечебна кал е утаечно-лиманна, черна, мазна, с миризма на сероводород и със силикатно-карбонатен скелет. Препоръчва се за лечение на всички видове заболявания на опорно-двигателния апарат (с изключение на острите и специфичните), на периферната нервна система, гинекологични проблеми и стерилитет, както и на кожни заболявания.

През 1905 г. д-р Петър Стоянов преоткрива, а след няколко години проучва Поморийското езеро. То е образувано след катастрофално земетресение през 740 г. пр.н.е. След проучването му е построена калолечебница, а днес Поморие е известен морски калолечебен курорт.

Торфените пелоиди се образуват в блатисти местности в резултат на продължително гниене на органични вещества и са богати на хуминови киселини с висока биологична активност. У нас е известно торфеното находище край град Баня (близо до Карлово). Калта се добива от мочурливо-блатиста местност с площ около 30 дка. Торфеното находище е пропито от минерална вода, а дебелината на торфения пласт е различна – от 30 см до 1,5 м. Торфът е с растително-органичен произход, обогатен с елементи от минералната вода. Получената кал има тъмнокафяв цвят, слаб мирис на сероводород, съдържа газове, хормони, антибиотици, витамини. Локално действа болкоуспокояващо и противовъзпалително, освен това ускорява и разнасянето на оттоци.

Положителното влияние на лечебната кал върху обмяната на веществата и тъканното хранене засилва регенерацията на тъканите. Изворните пелоиди са тинести отлагания на дъното на пресни водоеми, получени при разлагането на обитаващите ги растителни и животински видове. Смята се, че изворните кали, които съдържат и минерални, и органични вещества, имат най-щадящо въздействие. Вулканичните пелоиди се образуват в резултат на вулканична дейност и съдържат най-много минерални вещества и само следи от органични. Заболявания, при които се препоръчва калолечение Спектърът на приложение на лечебните кали е много голям.

Пелоидите са незаменими при лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система, урологични, гинекологични, кожни (невродермит, псориазис, екземи) и други проблеми. Противопоказанията са сравнително малко – при туберкулоза, тромбофлебит, тиреотоксикоза, бъбречна недостатъчност, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Не се препоръчва и при остри възпалителни процеси. Чрез калолечението се въздейства не само върху дадено заболяване, но и се повишава имунната защита на целия организъм.

Източник: http://saltlake.pitbg.ru/